Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Škola bez kázně, jako mlýn bez vody.

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

"Škola bez kázně, jako mlýn bez vody".
Úvaha
Titulní motto, stejně jako spousta jiných, znějí zprvu velice cize. Když si je člověk přečte vícekrát, začíná se mu v hlavě utvářet myšlenka. Prvním otazníkem je vlastně význam slova "kázeň". Již od počátku společenstva lidí se né bez významu vytvářela určitá pravidla, chcete-li "kázeň", která byla nutná akceptovat. Stejně tak i škola je určitým druhem společenstva, kde svá pravidla mají svou platnost a jsou za určitých podmínek nutností. Ke kolektivnímu či individuálnímu cíli, ke kterému škola napomáhá a je nenahraditelným článkem k našemu dalšímu růstu, však musí dojít každý sám a to především svou "kázní" neboli sebekázní. Tu si však stanoví každý sám dle svých vlstních hodnot a cílů.
Tak jako mlýn, tak i člověk se občas zasekne a záleží na určitém druhu pomoci zda bude fungovat dál - špatně, dobře, lépe. Určitá míra nekázně, pokud nepřekročí rámec slušného chování, nemůže v žádném případě ublížit. Troufla bych si tvrdit, že naopak může navodit uvolněnou náladu a všechny nějakým způsobem obohatit či postrčit dál.
Když se vrátím k uvedenému přísloví, dalo by se říci, že bez vody mlýn není funkční a tak se mouka umlít nedá, no a bez ní není ani konečný výsledek - chléb. Stejně tak škola bez kázně by ztratila smysl, nebyla by školou, ale pralesem - nebo čím?

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT